امروزه شاهد کاربرد بسیار وسیعی از ترانسفورماتورها در بسیاری از صنایعی هستیم. مهمترین کاربرد این تجهیزات در شبکه برق، کاهش ولتاژ در سمت مصرف کننده جریان و یا افزایش ولتاژ در سمت تولید کننده است. این کاهش و افزایش ولتاژ در شبکه باعث میشود تا اتلاف بر اثر انتقال انرژی از تولید کننده به مصرف کننده به حداقل برسد. در تمامی دستگاه هایی که مصرف کننده ی انرژی الکتریکی هستند و در آنها باید کاهش و یا افزایش ولتاژ رخ دهد، استفاده از ترانسفورماتور لازم و ضروری است.
ترانسفورماتورها از قسمت های مختلفی تشکیل شده اند. اجزای مشترکی در انواع ترانسفورماتورها وجود دارد که از اجزای اصلی آن می توان هسته، سیم پیچ اولیه و سیم پیچ ثانویه را نام برد. در واقع ترانسفورماتور دستگاهی است که انرژی الکتریکی را از طریق القای الکترومغناطیسی بین دو یا چند سیم پیچ متنقل می کند.
وظیفه ی هسته ایجاد مسیری برای شار جریان مغناطیسی می باشد. سیم پیچ اولیه جریان الکتریکی متناوب را از منبع دریافت می کند و از سوی دیگر سیم پیچ ثانویه انرژی و جریان را گرفته و به ولتاژهای دیگری تبدیل می کند.
در ترانسفورماتورها سیم هایی که برای یک سیم پیچ مورد استفاده قرار می گیرند، باید متناسب با توان عبوری باشند. این سیم ها می توانند یک سیم لاکی نازک مانند یک تار مو یا یک کابل برق باشند.
بعضی از این دستگاه ها تعداد سیم پیچ بیشتری دارند. در مواقعی که چندین خروجی از یک ترانسفورماتور نیاز باشد، تعداد سیم پیچ ها افزایش پیدا می کند. در ترانسفورماتورهایی که به شکل سه فاز هستند، حداقل به دو سیم پیچ اولیه و ثانویه برای هر فاز نیاز می باشد.
یکی از مهم ترین مزیت های ترانسفورماتور ها این است که انتقال قدرت و سیگنال های الکتریکی را در فاصله های طولانی ممکن می سازند. این تجهیزات می توانند به صورت مداوم و طولانی مدت فعالیت کنند. از دیگر مزایای آن می توان به نیاز کم به تعمیر و نگهداری و همچنین عدم تأخیر در راه اندازی اشاره کرد. همچنین ترانسفورماتور ها در کنترل و تثبیت ولتاژ انتقالی بسیار خوب عمل می کنند.
ترانسفورماتورها معایب کمی دارند. یکی از این عیب ها، ابعاد بزرگ این دستگاه است. درست است که ترانس هایی در اندازه های کوچک تر نیز وجود دارند، اما با افزایش ولتاژ اندازه و سایز دستگاه نیز افزایش می یابد. در این حالت نه تنها ساختار اصلی دستگاه، بلکه حجم سیستم خنک کننده نیز می بایست افزایش پیدا کند.
ترانسفورماتورها به دو نوع خشک و روغنی تقسیم بندی می شوند که تفاوت آن ها در سیستم خنک کنندگی است. در ترانسفورماتور روغنی از روغن مخصوص و در ترانسفورماتور خشک از هوا برای خنک سازی استفاده می شود.
در هنگام انتخاب ترانسفورماتور توجه به پارامتر های کیفی آن از اهمیت بسزایی برخوردار است، چرا که اگر ترانسی با کیفیت پایین تهیه کنید نه تنها قادر به انجام وظیفه ی خود به درستی نخواهد بود، بلکه موجب بروز تلفات جبران ناپذیری در سایر تجهیزات نیز می گردد. از این رو توجه به کیفیت این دستگاه ها بسیار حساس و غیر قابل چشم پوشی است. با توجه به تعدد بالای برند های تولید کننده در زمینه ی انواع ترانس های برقی، تشخیص میزان کیفیت آن ها مسئله ای سخت و دشوار است. به همین جهت تقاضا کنندگان برای خرید ترانس های صنعتی همواره به دنبال راهکاری جهت انتخاب مناسب می باشند.
چنانچه در امر انتخاب و خرید ترانسفورماتور مورد نیازتان، به کمک احتیاج دارید میتوانید با کارشناسان ما در شرکت نوین تجارت دایا تماس بگیرید.