ژنراتور

در ساده ترین تعریف ژنراتور وسیله ای است که نیروی الکتریسیته تولید می کند تا در زمانهایی که شبکه برق دچار قطعی می شود، از ایجاد اختلال در فعالیت های روزانه یا عملیات کاری پیشگیری می کنند. به عبارت دیگر از ژنراتورها می توان برای تهیه برق نسخه پشتیبان در هنگام خاموشی یا به عنوان تولید کننده برق موقت در جایی که برق در دسترس نباشد، مانند مراکز تجاری بزرگ و یا محل کار استفاده نمود.

در تعریف دقیق تر ژنراتور وسیله ای است که انرژی مکانیکی به دست آمده از یک منبع بیرونی را به انرژی الکتریکی بعنوان خروجی تبدیل می کند. ژنراتورها بر اساس القای الکترومغناطیسی کار می کند. کارکرد آن ها بر اساس کشفی است که مایکل فارادی در سال 1832 انجام داد. او کشف کرد که جریان بارهای الکتریکی را می توان با حرکت دادن یک رسانای الکتریکی، مانند سیم حاوی بارهای الکتریکی، در یک میدان مغناطیسی ایجاد کرد. این حرکت باعث ایجاد اختلاف ولتاژ بین دو انتهای سیم یا هادی الکتریکی می شود که به نوبه خود باعث جریان بارهای الکتریکی و در نتیجه تولید جریان الکتریکی می شود. همین اتفاق در ژنراتور نیز روی می دهد. به عبارت دیگر حرکت چرخشی و مکانیکی در سیم پیچی های این دستگاه از طریق القای الکترومغناطیسی باعث تولید جریان الکتریسیته می گردد.

ژنراتور جهت راه اندازی به القاء الکترومغناطیسی وابسته است تا قادر باشد انرژی دریافتی را به انرژی الکتریکی تبدیل کند. دینام یکی از شناخته شده ترین انواع ژنراتورهای انرژی است و انرژی مکانیکی موجود را به چرخش شفت تبدیل می کند. این باعث می شود قدرت میدان مغناطیسی در نوسان باشد و منجر به القای ولتاژ در پایانه های موجود در آن شود. بنابراین ، هنگامی که آنها در معرض بارهای زیادی قرار دارند ، منجر به گردش انرژی می شود.

ژنراتورها انواع مختلفی اعم از ژنراتورهای قابل حمل، مسکونی، تجاری یا صنعتی دارند. نوع ژنراتور مورد استفاده بستگی به کاربرد، مسکونی یا تجاری و میزان تولید برق مورد نیاز دارد. بیشترین کاربرد ژنراتورها معمولا در بیمارستان ها، هتل ها، صنایع، شرکت های بزرگ و نمایشگاه ها می باشد.

دیزل ژنراتورها: حتما تاکنون نام دیزل ژنراتور به گوشتان خورده است. ژنراتورها معمولا از سوخت های فسیلی به عنوان سوخت استفاده می کنند. از این رو می توانند انرژی که توسط سوختن مواد شیمیایی ایجاد می شود را به انرژی مکانیکی بدل کنند. بعد از تولید این انرژی، میل لنگ موجود در این دستگاه ها برای تولید برق شروع به چرخش خواهد کرد.

به دلیل این چرخش و حرکت سیم پیچ، بارهای الکتریکی در میدان مغناطیسی سیم القا خواهد شد. در این دستگاه ها دو آهنربا وجود دارد که وظیفه به وجود آوردن میدان مغناطیسی را به عهده خواهند داشت. از سوی دیگر میل لنگ نیز دارای سیمی است که بارها و بارها به دور آن پیچیده شده است و در بین آهنرباها و درون میدان مغناطیسی جای خواهد گرفت. زمانی که موتور دیزل ژنراتور شروع به چرخاندن میل لنگ می کند، این سیم ها در میدان مغناطیسی حرکت کرده و باعث می شوند بارهای الکتریکی در مدار القا شوند.

میزان سوخت مصرفی در ژنراتورها بسته به نوع دیزل ژنراتور، طول عمر، قطعات به کار رفته و غیره می تواند متفاوت باشد. ولی به طور متوسط این دستگاه ها در ازای هر کیلووات/ساعت برق تولیدی، چیزی در حدود 0.4 لیتر سوخت مصرف می کنند.

از جمله مزیت های دیزل ژنراتورها می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
• هزینه های نگهداری و تعمیر پایین
در گذشته یکی اصلی ترین ایرادات دیزل ژنراتور، مشکلات ناشی از خراب شدن، معیوب شدن و نیاز به تعویض و یا تعمیر قطعات آن ها بود. امروزه در دیزل ژنراتورهای نسل جدید، تأمین برق توسط توسط قطعات کمتری انجام می شود و دیگر نیازی به نگرانی در مورد هزینه های سنگین نگهداری آن ها وجود ندارد.
• طول عمر بالاتر
از جمله مهمترین مزایای دیزل ژنراتورها می توان به دوام بسیار مناسب آن ها اشاره کرد. این دستگاه ها قابلیت کار در محیط های سخت کاری را داشته و بدون مشکل به کار خودشان ادامه می دهند. از سوی دیگر به دلیل آن که در برابر خوردگی، ضربه، فشار کاری، ساییدگی و … مقاوم بوده، طول عمر بسیار زیادی خواهند داشت.
• ایمن بیشتر
دیزل ژنراتورها می توانند برق اضطراری مورد نیاز برای دستگاه های الکتریکی را به کمک سوزاندن سوخت های فسیلی مانند گازوئیل تولید کنند. گازوئیل ها در مقایسه با سایر سوخت های فسیلی دیگر مانند بنزین، خطر اشتعال پذیری پایین تری داشته و نگهداری و استفاده از آن ها ایمن تر خواهد بود.
• توان خروجی
دیزل ژنراتورها در مقایسه با سایر ژنراتورهای موجود در بازار می توانند توان خروجی بالاتری داشته باشند و مدت زمان بیشتری را کار کنند.

اجزای ژنراتورها: اجزای اصلی ژنراتورها را می توان به صورت زیر تقسیم بندی کرد.

1- موتور: حیاتی ترین بخش دیزل ژنراتور که تمام توان مکانیکی که ژنراتور عملکرد مطلوب به آن نیار دارد را تامین می کند، موتور است. موتور دیزل ژنراتور باید بسیار دقیق انتخاب شود زیرا توان مکانیکی که موتور آن تامین می کند، می تواند توان الکتریکی خروجی ژنراتور را مشخص کند. در انتخاب موتور دیزل ژنراتور موارد دیگری همانند میزان صدای تولیدی ژنراتور و میزان حجم محفظه سوخت نیز مهم هستند که باید به آنها توجه نمود.

2- ژنراتور: ژنراتور (یا آلترناتور) بخشی از مولد است که تولید برق را بر عهده دارد. استاتور و روتر توسط یك واحد محفظه احاطه شده است كه عملیات را محصور می كند. محفظه می تواند فلزی یا پلاستیکی باشد، اما فلز ترجیح داده می شود زیرا قطعاتی که در اثر تحرک زیاد آسیب پذیر هستند را حفظ می کند.

3- سیستم سوخت: سیستم های سوخت دیزل شامل اتصال لوله از مخزن سوخت به موتور، لوله تهویه، اتصال سرریز از مخزن سوخت به لوله تخلیه، پمپ سوخت، فیلتر سوخت و انژکتور سوخت می باشد. دیزل ژنراتورهای بزرگت ممکن است دارای مخازن سوخت خارجی باشند در حالی که در ژنراتورهای کوچک، مخازن سوخت یا در قسمت بالای واحد یا به عنوان بخشی از پایه نصب شده اند.

4- تنظیم کننده ولتاژ: رگولاتور یا تنظیم کننده ولتاژ وظیفه تنظیم ولتاژ خروجی ژنراتور را بر عهده دارد که این کار با عملکرد اجزایی مانند رگولاتور، سیم پیچ تحریک کننده و روتور یکسو کننده انجام می پذیرد.

5- سیستم خنک سازی و اگزوز: بواسطه احتراق و ایجاد کار مکانیکی، میزان قابل توجهی گرما در داخل ژنراتور تولید می گردد. بدیهی است که افزایش دمای داخل دستگاه می تواند خسارت هایی از قبیل آتش سوزی یا تخریب اجزای دستگاه را هم به همراه داشته باشد. وظیفه این بخش خنک سازی اجزای ژنراتور و دفع گرمای اضافی می باشد.

6- سیستم روغنکاری: به واسطه وجود قطعات مکانیکی که مرتبا درحال حرکت میباشند، الزاما به محافظت دایمی این قطعات توسط سیستم گردش روغن نیاز می باشد. از این جهت برای کارکرد صحیح ژنراتور سطح روغن باید مرتبا توسط اپراتور مورد بررسی قرار بگیرد. همچنین انجام سرویس های دوره ای و تعویض روغن، در حد قابل ملاحظه ای باعث افزایش عمر قطعات می شود.

7- باطری: شروع کار ژنراتور بواسطه باتری صورت می گیرد. بنابراین ضروری است که باطری همواره شارژ باشد. که البته این کار باید با دقت بالا و متناسب با ولتاژ ژنراتور انجام شود.

8- کنترل پنل: کنترل ولتاژ، جریان و نیز فرکانس ژنراتور در این بخش صورت می گیرد. همچنین کنترل بخش موتور از قبیل کنترل میزان سرعت، فشار روغن، میزان حرارت از طریق این پنل مدیریت می شود. کلید راه اندازی و خاموش کردن دستگاه نیز در این پنل قرارگرفته است. البته کاربرد ژنراتور به این گونه است که با امکان برنامه ریزی زمانی، عمل خاموش و یا روشن شدن مولد الکتریکی را می توان بصورت اتوماتیک از قبل برنامه ریزی نمود.

9- چارچوب اصلی: بدنه یا شاسی در واقع محلی از این سیستم تلقی می شود که کلیه اجزای مولد الکتریکی بر روی آن مونتاژ شده است. بنابراین جهت کاربرد ژنراتور این بخش باید از مقاومت بالایی برخوردار باشد. لازم به ذکر است که این بخش به واسطه نگهداری از قطعات و حفاظت از دستگاه، بیشتر از جنس فولاد ساخته می شود و شاسی به عنوان چارچوب در تعیین میزان وزن مولد الکتریکی موثر است. از این لحاظ در مولدهای الکتریکی بزرگ از چرخ برای حرکت شاسی استفاده و در مولدهای الکتریکی بزرگ صنعتی نیز شاسی به عنوان بخش از خودرو حمل ژنراتور در نظر گرفته می شود.

در پایان خاطر نشان می شویم که شرکت نوین تجارت دایا در این زمینه، آماده ارائه خدمات کارشناسی، مشاوره و تامین نیازهای شما مشتریان گرامی میباشد بنابراین در صورت نیاز میتوانید با کارشناسان ما تماس بگیرید.

فهرست