آشنایی با تجهیزات شبکه

امروزه استفاده از شبکه های کامپیوتری و تجهیزات مربوط به آن در سازمان های بزرگ و کوچک توسعه یافته است. در دنیای امروز که رشد فناوری با سرعت خیره کننده ای افزایش یافته، کمتر کسی پیدا می شود که با شبکه های کامپیوتری سر و کار نداشته باشد. چه زمانی که در محل کار خود در پشت رایانه نشسته اید و به شبکه سازمانتان متصل هستید و چه زمانی که با اتصال تلفن همراهتان به اینترنت از تکنولوژی 4G بهره می برید، در حال استفاده از شبکه هستید.

به طور خلاصه شبکه های کامپیوتری به گروهی از کامپیوترهای متصل به هم گفته می شود. این کامپیوترها می توانند کامپیوترهای شخصی (PC) یا کامپیوترهای سرویس‌دهنده (Server) باشند که با استفاده از دستگاه هایی نظیر سوئیچ و مسیریاب به یکدیگر متصل شده و تشکیل یک شبکه کامپیوتری را داده اند.

در پیاده سازی یک شبکه، قطعات و تجهیزات زیادی دخیل هستند که تدارک، نحوه نصب و استفاده صحیح از آن ها نیازمند تجربه و دانش است. به این قطعات، تجهیزات شبکه می‌گویند. هاب، سوئیچ، روتر، مودم، کارت شبکه، ریپیتر، اکسس‌پوینت، گیت‌وی و بریج از مهم‌ترین تجهیزات شبکه هستند. البته همه شبکه‌های کامپیوتری هم‌زمان به تمام این تجهیزات نیازی ندارند. مثلا یک کاربر خانگی تنها با یک دستگاه مودم یکپارچه نیز می‌تواند شبکه کوچکی ایجاد و آن را به اینترنت متصل کند. اما برخی دیگر از شبکه‌ها ممکن است به روترها و سوئیچ‌های پیشرفته‌تری نیاز داشته باشند.

به طور کلی تجهیزات شبکه به دو دسته کلی تقسیم می شود؛ تجهیزات غیر فعال شبکه (Passive) و تجهیزات فعال شبکه (Active). هر یک از این تجهیزات ویژگی ها و کاربردهای خاص خود را دارند.

تجهیزات غیر فعال شبکه (Passive)، برای کار به توان الکتریکی یا انرژی برقی نیازی ندارند. در مقابل تجهیزات فعال شبکه(Active)، تجهیزاتی هستند که به توان و انرژی الکتریکی نیاز دارند.

از جمله تجهیزات غیرفعال شبکه می توان انواع کابل، کانکتورها و اتصالات، داکت یا کانال و انواع رک را نام برد. همچنین از میان تجهیزات فعال شبکه می توان به سوییچ، هاب، بریج، مسیریاب، اکسس پوینت، کارت شبکه و مودم اشاره نمود. در ادامه مروری سریع بر این تجهیزات خواهیم داشت:

سوئیچ: سوئیچ ها نوعی از تجهیزات شبکه هستند که با متصل کردن وسایلی چون کامپیوترها، پرینتر و سرورها امکان به اشتراک گذاشتن داده را درون شبکه فراهم می آورند.

هاب: هاب به تجهیزی گفته میشود که با اتصال وسایل مختلف در یک شبکه، آنها را تبدیل به یک سگمنت مشخص می نماید. زمانی که هاب از طریق یکی از پورت‌های خود سیگنالی دریافت می‌کند، آن سیگنال را تکثیر و به دیگر پورت‌ها می فرستد. هاب در مقایسه با سوئیچ، دستگاه ساده‌تری است و البته قابلیت‌های کمتری هم دارد. هاب داده ها را فیلتر نمی کند.

بریج: انتقال داده ها بر عهده پل (Bridge) است؛ به عبارت دیگر، این وسیله دو LAN را به یکدیگر متصل می نماید و داده هایی که بین آنها جا به جا می شوند را کنترل می کند.

مسیریاب: مسیریاب (Router) وظیفه دارد تا داده‌ها را بین شبکه‌های مختلف مسیریابی و منتقل کند. به همین دلیل اگر فقط یک شبکه وجود داشته باشد که در یک محدوده و رنج IP فعالیت می‌­کند و چنانچه فعالیت کاربران در درون این شبکه باشد و با خارج از شبکه ارتباطی صورت نگیرد، نیازی به استفاده از روتر نیست.روتر پیش از ارسال بسته های داده، آنها را فیلتر و مسیریابی می کند.

اکسس پوینت: یکی از تجهیزات مهم در شبکه می باشد که به آن AP یا WAP نیز می گویند. عملکرد اکسس پوینت ها، مشابه سوئیچ های شبکه ی کابلی است با این تفاوت که اکسس پوینت در شبکه بی سیم استفاده می شود. به عبارت دیگر وظیفه ی ارتباط دستگاه های بی سیم را با سایر دستگاه ها بر عهده دارد و باعث می شود که شبکه ی بی سیم با شبکه ی سیمی ارتباط داشته باشد. البته از آن در تقویت یا توسعه شبکه های بی سیم نیز استفاده می شود.

مودم: کار مودم ها دریافت، تبدیل و ارسال داده ها است. آن ها دستگاه‌های سخت‌افزاری هستند که به یک رایانه یا وسیله دیگری مانند روتر یا سوئیچ اجازه اتصال به شبکه اینترنت را می‌دهند. به عبارت دیگر مودم با تبدیل داده‌های دریافتی از طریق خط تلفن، سیم، کابل یا ماهواره را به داده‌های دیجیتالی صفر و یک تبدیل می‌کند تا برای کامپیوتر قابل‌فهم باشد. از سوی دیگر داده‌های دیجیتالی کامپیوتر را نیز به سیگنال آنالوگ تبدیل می‌کند تا از طریق خطوط تلفن قابل ارسال باشد.

در پایان قابل ذکر است که چنانچه نیاز به خرید هر یک از تجهیزات شبکه دارید، شرکت نوین تجارت دایا با دارا بودن کادر فنی متخصص و همکاری با تولیدکنندگان داخلی و خارجی، آماده ارائه بهترین خدمات در زمینه مشاوره و فروش انواع این تجهیزات می باشد.

فهرست